Skip to content

Hardlopen is in de basis een sport met weinig natuurbelasting. Er is in principe geen uitstoot om naar de sportaccommodatie te gaan, als je vanuit huis vertrekt (met de fiets natuurlijk). Er zijn alleen vervoerskilometers van en naar evenementen. En behalve de kleding en de schoenen is er weinig sprake van materiaalgebruik. Duurzaam hardlopen lijkt op die manier dichtbij.

Maar, voor hardlopen geldt wel: de sport wordt is zo groot dat een kleine aanpassing van bijvoorbeeld Nike aan de schoenen, maximale impact heeft. Daarom staat in een aantal blogs de vraag centraal: hoe kun je nu duurzaam hardlopen? In dit blog gaat het over duurzame hardloopkleding.

Duurzame hardloopkleding

Zijn er merken die claimen dat ze duurzame kleding maken? Die zijn er te over,  er is een mooi aantal overzichtsartikelen beschikbaar. In deze artikelen gaat het over de duurzame opties die er zijn qua nieuwe hardloopkleding. Het aantal merken dat hard aan de weg timmert op dit gebied is groot. Ook in Nederland zijn er merken die werken aan duurzame hardloopshirts.

Wat er duurzamer kan aan de productie, wordt door de leveranciers als volgt samengevat:

  • Hernieuwbare, duurzame materialen
  • Verminderde ecologische impact
  • Verantwoorde productie

Dit betekent dat er vooral wordt gewerkt in het laatste spectrum van het ‘reduce, reuse, recycle’ mantra. Het is mooi dat er wordt gewerkt met hernieuwbare en duurzame materialen, maar het feit dat er een nieuw shirt nodig is past eigenlijk niet in het verminderen (reduce) van de vraag en het gebruiken (reuse) van datgene wat reeds beschikbaar is. Recyclen, hoe nobel ook, vraagt een extra productiestap en creëert een nieuw product.

Daardoor bestaat het verdienmodel over het algemeen uit het produceren van nieuwe kleding en het presenteren van verschillende seizoenscollecties. Groei van verkopen en meer aantallen is het mantra. Dat perspectief lijkt wel te missen in de overzichtsartikelen, waarbij de productie en verkoop van nieuwe artikelen toch weer centraal staat.

Nieuwe kleding echt nodig voor duurzaam hardlopen?

Wat ook opvalt bij de overzichtsartikelen, is dat er veel leveranciers zijn die wereldwijd verzenden. Hoewel dat vanuit een commercieel perspectief natuurlijk wenselijk is (meer bereik is meer potentiële omzet), is het milieutechnisch niet rendabel om met hergebruikte materialen vanuit China in de VS een shirtje te produceren. En dat shirtje vervolgens weer met de boot naar Nederland te verzenden. Logistieke ketens moeten kort zijn.

Daarnaast is de belangrijkste vraag: heb je echt een nieuw shirtje nodig? Is je shirtje echt versleten? De meeste hardloopshirtjes die ik in de kast heb liggen, liggen daar al 10 jaar en zijn nog prima in gebruik. Hooguit dat het felrood wat minder felrood is. In dat licht is het meest duurzame het hergebruiken van datgene wat al beschikbaar is (mits het lukt om de uitstoot van vervoer terug te brengen). Het ReRun Clothing principe doet dit.

Hergebruik hardloopkleding

Het ReRun Clothing principe streeft er naar om zoveel mogelijk ‘nieuwe’ hardloopkleding te genereren uit oude hardloopkleding. Zodat we de oude hardloopkleding niet weg hoeven gooien, maar die een mooie bestemming krijgt. In ieder geval wordt hiermee ruim voldaan aan de eis van reuse. Ook wordt de vraag naar nieuwe producten gereduceerd, een dubbele winst. Mochten jullie in Nederland dergelijke initiatieven kennen, dan horen we dat graag.

Back To Top