Skip to content

Innoveren om duurzamer te sporten

Bij Reductione streven we er naar duurzaam sporten te bevorderen. Dat doen we door middel van onze erecode voor de duurzame sporter en door zelf mee te doen aan de koop niks nieuws challenge. Hoe dat ons af ging en gaat, dat lees je over een maandje. Maar in de tussentijd zouden we graag stil staan bij voor wat ons betreft grote vraagstukken zijn als het om innovatie en duurzame sport gaat.

Verwacht geen uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing, maar een globale inschatting waar de impact gemaakt kan worden.

1. De 10.000 KM hardloopschoen

Je kunt hardloopschoenen nog zo goed onderhouden, na een km of maximaal 1.000 is de demping er wel uit. De schoen kan dan in principe naar het grof vuil. Er zijn wel mogelijkheden tot recycling, maar de voorkeur heeft toch echt de ‘refuse’ of ‘rethink’ optie.

Met andere woorden: we zijn beter af als we in 1 keer een schoen ontwerpen die 10.000 kilometer meegaat. De laatste innovaties richten zich met name op de snelheid en het vermogen van de schoen om de running efficiency te vergroten. Dat is mooi, maar de consequentie is wel dat sommige van die schoenen én meer materiaal gebruiken en na 200 kilometer wel zo’n beetje op zijn.  Kortom, dat kan beter.

UItgaande van 10km per week hardlopen, heb je ongeveer 1 paar schoenen in anderhalf jaar tijd nodig. Hoe mooi zou het zijn als we dat naar 1 paar in een heel leven kunnen krijgen? Suggesties voor lopende onderzoeken en potentiële innovaties zijn van harte welkom!

2. De oneindige racefietsketting

1 van de belangrijkste slijtageonderdelen van racefietsen, is de ketting. Deze slijt rap en is afhankelijk van het gebruik ergens tussen de 3.000 en 5.000 aan vervanging toe. Met ongeveer 800.000 wielrenners die allemaal 1 keer per 2 jaar een ketting vervangen, heb je ongeveer 400.000 kettingen op jaarbasis nodig.

Een gemiddelde ketting weegt (laag ingeschat) zo’n 250 gram. Dat betekent 100.000 kilo op jaarbasis aan fietskettingen. 100 ton. Die 100 ton moet vervoerd worden en bovenal: geproduceerd. Uitgaande van 2 ton co2 per 1 ton staal (bron, voorzichtige schatting) levert dat 200 ton co2 uitstoot op.

Voor alleen de productie van de nieuwe ketting, het recyclen of verwerken van de versleten fietskettingen wordt daarbij buiten beschouwing gelaten. Op macroniveau een klein beetje, maar uiteindelijk telt elke besparing mee (marginal gains gelden ook voor duurzaamheid). Innovatie en duurzame sport leiden dan ook meer comfort en minder vaak ketting wisselen.

3. Skip a protein shake day

En dan het liefst de protein shake op basis van dierlijke eiwitten even overslaan. De consumptie van protein shakes in het kader van de krachtsport (fitness, bodybuilding) is én razend populair en razend vervuilend. De methaanuitstoot, het watergebruik en het land gebruik van op whey (zuivel) gebaseerde shakes, is enorm. 100 gram whey proteine kost 27 m2 land om te producten, 100 gram proteine uit erwten uit slechts 3,5 m2   Misschien is deze innovatie om duurzamer te sporten niet direct een productinnovatie, maar de innovatie die mensen helpt over te stappen naar plantaardige eiwitten, die moet het gaan doen (hallo: Nick Schilder, dank je wel!)

Back To Top