Skip to content

Kan een tweedehands racefiets helpen om je impact te verminderen en duurzamer te sporten?

Je hebt er nogal veel spullen voor nodig namelijk, dat racefietsen. Een helm, schoenen, speciale kleding, handschoenen, een bril met idealiter meerdere sets glazen, kleding (zomer én winter) en natuurlijk een fietscomputer, van Wahoo, Garmin of de standaard Cateye.

Kortom, spullen te over, met elk hun eigen impact. Starten met racefietsen is daarmee als je alles nieuw koopt ook nog eens duur. In dit overzichtsartikel zetten we daarom op een rijtje wat je bespaart in euro’s en in CO2 uitstoot als je gaat voor een tweedehands racefiets. Alles om uiteindelijk duurzamer te sporten.

Prijs- en ecobewust racefietsen

Dit artikel is opgesplitst in meerdere delen en voor het onderzoek(je) maken we gebruik van 2 belangrijke bronnen. Allereerst: Marktplaats. Die heeft per productgroep in kaart gebracht wat de besparing in CO2 is op het moment dat er sprake is van een tweedehands aanschaf. Die besparing gebruiken we per productgroep.

Voor de prijs maken we een inschatting op basis van de meest voorkomende prijsrange in de categorie. Daar zetten we een vergelijkbaar product uit de webwinkel tegenover. Voor het gemak kiezen we daarbij voor de webwinkel van 12GoBiking, om een inzicht te krijgen in de mogelijke prijs.

We behandelen in eerste instantie twee onderdelen: ‘de racefiets’, en de categorie ‘slijtageonderdelen’. Tips voor nieuwe onderwerpen en toevoegingen aan dit artikel, zijn van harte welkom.

De tweedehands racefiets

We beginnen met de basis: de tweedehands racefiets zelf. Allereerst het type model: we gaan uit van een redelijke middenklasser, een fiets van carbon met een Shimano 105 afmontage. Bijvoorbeeld een selectie van marktplaats met tal van opties varierend tussen de 600 en 1200 euro. Bij carbon kan het raadzaam zijn om alleen via een erkende fietsenmaker te kopen, maar een dergelijke fiets kost nieuw al snel € 2.000. Als we voor het gemak rekenen met € 200 aan achterstallig onderhoud, komen we op een besparing van rond de € 600 euro. En volgens Marktplaats van 66KG CO2, gemiddeld genomen.

Grootste milieuwinst: afval voorkomen
Hoewel de CO2 besparing de moeite is, is er een veel groter effect op het gebied van het voorkomen van afval. De kans dat een carbonframe na verloop van tijd niet meer verkoopbaar is en uiteindelijk op de vuilnisbelt belandt, is levensgroot. En dat is een probleem. Het gebruikte materiaal is bijna niet te recyclen. Er worden stappen gemaakt, maar dat is nog steeds een intensief en chemisch proces. Het voorkomen van een recycleproces, door hergebruik, is sterk te prefereren. Kortom: met een tweedehandsje help je op de lange termijn nogal met het verminderen van afval.

Tweedehands banden en cassettes

Naast de fiets zelf, kun je natuurlijk ook voor verschillende onderdelen terecht bij Marktplaats. Zo kun je er buitenbanden voor de racefiets vinden. Besparing in euro’s is afhankelijk van het type en van de breedte, maar je kunt rekenen op 20 euro voordeel. Het aanbod is niet z Vaak gaat het om mensen die overcompleet hebben. Besparing volgens Marktplaats: 1.6kg co2. Niet zo veel als de fiets, maar het voorkomt toch weer iets. Daarnaast maak je maximaal gebruik van reeds geproduceerde materialen, in plaats van dat ze liggen te verstoffen in schuur of berging. Versleten racefietsbanden kun je over het algemeen inleveren bij de fietsenmaker, Schwalbe recyclet ze.

Op Marktplaats kun je ook terecht voor tweedehands cassettes. Hier gaat het vaak weer om overcompleet, maar hiervoor geldt: opgebruiken is beter dan een nieuwe kopen. Er zitten er een paar nadelen aan vast. Net als bij de banden weet je niet precies hoeveel er al op gereden is en wat de wisselwerking gaat zijn met de ketting. Daarnaast is het aanbod relatief beperkt, wielen zijn er bijvoorbeeld vele malen meer. Qua euro’s: voordeeltje van 20 euro moet wel lukken. Co2: Marktplaats geeft een wisselend beeld, maar van 1.6kg mag je sowieso uitgaan.

Voorlopige conclusie - een serieuze optie

De voorlopige conclusie: als je goed zoekt, kun je honderden euro’s besparen en tegen de 70kg Co2 op basis van de inschatting van Marktplaats. Dat is de moeite. Maar daar gaat het niet alleen om. Je voorkomt vooral afval, door te voldoen aan het principe van re-use. Zeker carbonframes zijn bijna niet te recyclen. Er op blijven fietsen nadat ze geproduceerd zijn, is dus het beste om te doen. Iets meer research, veel meer voldoening.

Back To Top