Skip to content

Hoe onderhoud je racefietsschoenen? Wij hebben 5  handige tips voor je, die er voor zorgen dat je schoenen en toebehoren het langer volhouden.

1. Niet op lopen

Ok, dat gaat natuurlijk niet. Maar verreweg het meest kwetsbare deel van iedere racefietsschoen, zijn de schoenplaatjes. Die slijten het hardst, of het nou Look Keo, SPD SL of andersoortige plaatjes zijn. Het meest simpele onderhoud is dus het preventief onderhoud. Hoe doe je dat?

  • Loop alleen op je schoenen als het echt nodig is, fiets zo ver mogelijk door. 
  • Zet een paar slippers naast je schoenen, zodat je op slippers naar je fiets kunt lopen en bij je fiets je schoenen aantrekt (en vice versa).
  • Trek je schoenen meteen uit als je terug bent.

Houd ook goed in de gaten of je plaatjes niet sowieso al aan vervanging toe zijn. Hoewel wij natuurlijk hopen dat je er zo lang mogelijk mee doet, kun je ze het beste wel op tijd vervangen om ongelukken te voorkomen.

2. Houd ze schoon

Met een vochtige doek of met een sopje als het een echt smerige rit is geweest. Voorkom bijtende  stoffen die eventueel de stof kunnen aantasten en zorg er voor dat je regel 4 in acht neemt. Gebruik eventueel oude kranten of andere vochtopnemende middelen om de schoenen te drogen.

3. Spuit ze in met een beschermende spray

Afhankelijk van het materiaal van je schoen, kan je gebruik maken van een beschermende spray. Hiermee wordt de schoen minder kwetsbaar voor vuil en vet van buitenaf en blijft ie langer goed. Let er wel op  dat de spray het mogelijk maakt dat de schoenen blijven ademen, anders worden het warme ritjes.

4. Bewaar ze op een droge plek

Wat voor hardloopschoenen geldt, geldt ook voor het onderhoud van racefietsschoenen: bewaar ze op een droge plek. Anders loop je het risico dat je ze na een lange tijd volledig beschimmeld aan treft. Op een droge plek krijgen nare geurtjes ook de minste kans.

5. Droog de zool apart

Na een lange, zomerse rit, is het ook handig om iets aan preventief onderhoud van je racefietsschoen te doen. Dat gaat dan vooral om het snel droog maken van de schoenen, op een natuurlijke manier. Natuurlijk geldt daarbij regel 4, droog de schoenen vooral op een droge plek en niet te dicht bij de verwarming. 

Back To Top