Bij Reductione vinden we het vooral belangrijk dat we zo lang mogelijk met onze spullen doen. Dat betekent dat we, als we uiteindelijk toch een keer nieuwe hardloopschoenen nodig hebben, we er zo lang mogelijk mee willen doen. Maar, hoe zorg je nou dat die hardloopschoenen zo lang mogelijk mee gaan en je echt die 1.000 km of meer eruit haalt? Wij zetten het voor je op een rijtje met 9 handige tips voor het onderhoud van je hardloopschoenen!
1. Gun je schoenen rust en herstel
Net als dat jij moet herstellen van het hardlopen en je spieren moeten herstellen, is het noodzakelijk dat je schoenen ook uitrusten. De zool heeft tijd nodig om zich te herstellen en terug in vorm te veren. Hierdoor worden de schoenen uiteindelijk minder belast.
2. Gebruik je schoenen alleen voor hardlopen
Misschien een beetje ‘stating the obvious’, maar hardloopschoenen gebruik je om hard te lopen. Het valt niet direct onder de categorie ‘onderhoud’, maar door ze alleen te gebruiken voor hardlopen voorkom je wel dat je schoenen onnodig slijten. Minder slijtage is meer kilometers.
3. Niet in de wasmachine
De slechtste vorm van onderhoud van je hardloopschoenen, is om ze in de wasmachine te stoppen. Op die manier beschadig je het mesh en maak je ook de lijm die vaak in de schoenen is verwerkt, week. Pak een ordinaire emmer, een borsteltje en maak ze schoon.
4. Houd ze schoon
Ook een belangrijke vorm van preventief onderhoud. Schone hardloopschoenen. Minder zand, klein vuil en vocht, leidt tot langer gebruik. Gewoon goed schoon boenen en laten drogen, op die manier voorkom je narigheid en eventueel schimmel als je ze wat langer niet gebruikt.
5. Hou bij hoeveel kilometer je de schoenen hebt gedragen
De adviezen voor hoeveel kilometers een hardloopschoen kan verdragen, varieren nogal. Online kom je getallen tegen van 300 tot 500, maar ook van 600 tot 800 of in sommige gevallen zelfs 1.000. Het hangt af van gebruik, onderhoud, ondergrond en nog veel meer. Door het bij te houden kun je, zeker als je veel loopt, veel eenvoudiger in de gaten houden hoe lang je de schoenen hebt.
Zo zie je ook dat het werkt om je schoenen goed te onderhouden en wordt je gestimuleerd het maximale uit de schoen te halen (zonder blessures op te lopen natuurlijk). Een makkelijke tool om het bij te houden, is Strava. Daar kun je je hardloopschoenen toevoegen aan de activiteit.
6. Val af
Ook een vorm van indirect onderhoud en zuinig zijn op je materiaal. Hoe minder gewicht er op, met name, de midsole terecht komt, hoe langer de schoen mee kan gaan. De schoen wordt daarmee gewoon minder belast en gaat derhalve langer mee.
7. Wissel je schoenen af
Het kan handig zijn om, als je echt veel loopt (vanaf 40km in de week, maar dat is enigszins arbitrair) om twee paar dezelfde schoenen te kopen en die onderling uit te wisselen. Op die manier weet je zeker dat je aan regel 1 voor goed onderhoud voldoet.
8. Droog ze met de zool eruit
Als je schoenen nat zijn, nadat je ze hebt schoon geboend of na een lange tocht door de regen, is het verstandig om de zool eruit te halen en die apart te drogen. Ook is het aan te raden om iets van papier in de schoenen te stoppen, zodat je daarmee het vocht er aan onttrekt. Daarmee voorkom je ook nare geurtjes, een prettige bijkomst van het onderhoud van je hardloopschoenen.
9. Bewaar ze op een droge plek
Dus niet in de schuur. Hiermee voorkom je dat er vocht in de schoenen trekt en dat er nare geurtjes of schimmel ontstaan. Zeker als je jezelf een winterbreak gunt, wil je voorkomen dat je na de winter je schoenen uit de schuur trekt vol met zwarte schimmel. Droog opslaan dus!
Hebben we iets gemist? Laat het ons weten!