Skip to content

De lente is begonnen! Een mooi moment om te starten met een maandelijks terugkerende rubriek, waarin we inspirerende berichten over duurzame sport verzamelen. Een bonte mix van mooie initiatieven, opvallende ontwikkelingen en organisaties die impact maken. Hieronder een greep uit wat ons betreft betreft bijdraagt aan ‘meer sport, minder impact’.

Fossil Free Football

We schreven al eerder over de klimaatramp die het moderne voetbal met zich mee brengt. Onder de bezielende leiding van de FIFA is het adagium van de voetbalsport inmiddels het maximaliseren van de financiële waarde. Dat gaat ten koste van de natuur, want veel van de sponsoren hebben sterke connecties met de fossiele industrie. Denk bijvoorbeeld aan Gazprom, dat jaren de Champions League sponsorde. Ook vliegtuigmaatschappijen en banken met een dubieus track record weten hun weg goed te vinden naar de grootste sport ter wereld.

Fossil Free Football wil daar verandering in brengen. Opgericht door een activistische voetballiefhebber die zich richt op de UEFA en de FIFA, met als doel om zo veel mogelijk ‘vieze’ sponsoren uit het voetbal te weren. Een succesvolle lobby betekent dat de namen van bedrijven als Emirates en Qatar Airways straks niet meer op de shirts te zien zijn.

Groot door fossiel
Wel een kleine kanttekening: het voetbal is mede zo’n mondiale en verbindende sport geworden door de fossiele industrie. Zonder vliegtuigen zouden alle grote competities die we nu kennen in elkaar storten. Meer sport, minder impact betekent dan ook in dit geval wat ons betreft vooral het afremmen van de groei van vieze industrieën en zorgen voor een andere sponsormix van de grootste sport ter wereld.

Vervolg van het programma SportInnovator

Ander goed nieuws: het programma SportInnovator is verlengd. Een belangrijk onderdeel van dit programma is gericht op het vergroten van de sportdeelname  en het verder in beweging brengen van Nederland. Met dit programma komt bijvoorbeeld opnieuw geld beschikbaar voor innovatieve bedrijven die het materiaalgebruik van de sport willen terugdringen. Naast de eerdere 5 winnaars zullen er dus waarschijnlijk nieuwe partijen  bijkomen. Een mooi voorbeeld van meer sport, minder impact.

40 jaar de Vlinderstichting

Tot slot: de Vlinderstichting bestaat 40 jaar. In tijden van afnemende biodiversiteit stimuleert de Vlinderstichting waar mogelijk dat onze leefomgeving ook ruimte biedt voor vlinders. Wat dit te maken heeft met meer sport, minder impact? Dat is zichtbaar in het programma voor groene sportparken. Het streven is hier naar een zo duurzaam en divers mogelijk sportpark. Op zo’n park is ook plek voor insecten en vlinders. Op 29 maart is er een bijeenkomst in Elst waarin de resultaten van dit programma gedeeld worden, wij zijn benieuwd!

Deel je idee!

Heb je zelf iets gezien dat leidt tot meer sport, minder impact? Deel het met ons en wie weet komt het in de inspiratie van april!

Back To Top