Skip to content

Erecode van de bewuste sporter

Zoals wielrenners de ‘Velominati’ kennen en er gedragscodes zijn voor tal van beroepen, zo kent de bewuste sporter ook een erecode. Die erecode noemen we voor het gemak de “Code Reductione”. De code helpt je bij het duurzaam sporten.

Uiteindelijk is het streven van deze lijst: meer met minder. Sport is leuk, laten we de impact zo klein mogelijk houden met zijn allen. En voor deze lijst geldt:

Sharing is caring!

“Jij kunt met kleine aanpassingen iets doen. Veel kleine aanpassingen, hebben veel impact”

#01

Maak zo min mogelijk rommel. En als je rommel maakt: laat het niet achter in de natuur. Gewoon. Nooit. Ruim het op. Neem het mee.

#02

Doe zo lang mogelijk met je spullen. Onderhoud je fiets, je schoenen en je ski’s dus zo goed mogelijk. Dat vereist onderhoud, reparatie en toewijding. Leer je zelf nieuwe onderhoudskills, dat geeft meer voldoening dan Netflix.

#03

Toch nieuwe spullen nodig? Kijk naar een tweedehands optie indien mogelijk. Wat we niet nieuw hoeven te produceren, belast ook de natuur niet.

#04

Ga op de fiets naar de training. Hardlooptraining bij de club: pak de fiets. Zwemsessie in het meer. Pak de fiets. Een goede warming-up en cooling down en het scheelt onnodige autokilometers.

#05

Train waar mogelijk dichtbij huis. Het is simpelweg efficiënter en zorgt voor minder reisbewegingen.

Toch de auto nodig? Carpool waar mogelijk. Het is gezelliger, beter voor het milieu en goedkoper. Gebruik bijvoorbeeld hulpmiddelen om die auto helemaal vol te krijgen!

#07

Laat gratis spullen die je niet nodig hebt, liggen. Leuk, zo’n duurzaam geproduceerd wielershirtje van de sponsor van het evenement. Maar je hebt er waarschijnlijk al 3. Laat liggen wat je niet echt nodig hebt.

#08

Denk na over je voeding. Sleep je elke keer die in plastic verpakte Snelle Jelle mee, of zijn er alternatieven? En na de training: ga je voor die dierlijke eiwitten (vlees, kwark) of zijn er minder belastende varianten beschikbaar?

#09

Probeer te douchen na het sporten. 1 keer per dag. Ga je ’s avonds sporten? Denk dan eens na of het nodig is om aan het begin van de dag (uit gewoonte) ook te douchen. Het scheelt water en waarschijnlijk ook behoorlijk op je energierekening. Zeker als je 3 keer per week sport.

#10

Ga waar mogelijk met het OV naar evenementen. Niet mogelijk? Zie regel 6

#11

Sport met gedeelde faciliteiten of hulpmiddelen. Ga naar de sportschool in plaats van het nabouwen van een eigen fitnessruimte. Leen ski’s in plaats van nieuwe te kopen.

#12

Kies je sport- of fitnessclub waar mogelijk uit op duurzaamheid. Kijk eens op de website van de organisatie wat ze doen aan biodiversiteit, aan het verduurzamen van de sportaccommodatie of aan het beperken van het aantal reisbewegingen met de auto. Er is nog veel te winnen in de organisatie van de sport, vraag er naar!

#13

… jouw regel hier? Dat kan!

Stuur jouw ‘code reductione’ door en wie weet zie je hem hier terug.

Mis je iets op de lijst?

Ergens niet mee eens? Deze lijst is dynamisch. Stuur ons gerust je aanvullingen/opmerkingen die jou helpen bij het duurzaam sporten.

Back To Top