Skip to content

Het is begin 2023 en tijd voor wat goede voornemens! Naast de sportieve doelen (marathon Gent, Amstel Gold Race, eventueel een paar trainingswedstrijden op de fiets) , voeg ik voor Reductione voor 2023 een nieuw en ambitieus doel toe. Het is tijd om mee te doen aan de ‘Koop niks nieuws challenge’. Consuminderen zoals het echt bedoeld is, door geen nieuwe sportspullen te kopen. Een mooi initiatief in het kader van bewustwording en om zo min mogelijk spullen te verbruiken. En hoewel de verleidelijke aanbiedingen mij al weer om de oren vliegen, ben ik benieuwd of het gaat lukken om zonder nieuwe spullen te kopen het sportjaar 2023 door te komen. Wat wordt ‘makkelijk’ en wat wordt ‘moeilijk’?

Eenvoudige verleidingen om te weerstaan

Echt duurzaam sporten, is die sport waarbij je geen of zo min mogelijk materialen en energie verbruikt. Wat voor mij persoonlijk in ieder geval een eenvoudige verleiding is om te weerstaan, is het kopen van nieuwe fiets- en hardloopkleding, zonnebrillen en andere gadgets. Ik ben voorzien qua kleding en heb voorlopig geen nieuwe shirtjes en broekjes nodig. Ook qua hardloopschoenen zou ik, zeker bij goed onderhoud, dit jaar nog vooruit moeten kunnen. Indien nodig weet ik dat daar ook nog 2e hands alternatieven voorhanden zijn. De innovatievraag is overigens duidelijk: waar blijft de hardloopschoen waar je 10.000 km op kunt rennen?

Ik zie af van een nieuwe of 2e hands fiets. Hoewel ik graag een mountainbike of gravelfiets zou hebben, is voor dit jaar een klassieke racefiets en een focus op hardlopen voldoende. Mocht ik wel overgaan tot de aanschaf van een mountainbike of gravelfiets, is het op zeker een 2e hands. Dat zal dan voor 2024 zijn.

Waar het spannend wordt

Goed, tot zo ver de eenvoudig te weerstane verleidingen. Nu datgene waar het spannend of misschien wel onmogelijk wordt om te consuminderen: de slijtageonderdelen. Ik loop ongeveer 600 km per jaar en fiets er 5.000, dus dat is nog best stevig.

Voor de racefiets zijn dat grofweg de volgende echte slijtageonderdelen.

  • Ketting
  • Cassette (voor het versnellingsblok)
  • Remblokjes
  • Binnen en buitenbanden

Best fors. Voor de buitenbanden heb ik nog genoeg voorraad en zal ik als ik de banden moet vervangen, kijken of ze in mijn gemeente gerecycled worden of dat ze ik af kan geven bij de fietsenmaker voor recycling (dat geldt dan met name voor de binnenbanden). Anders moeten ze helaas bij het restafval. Mocht ik in 2024 nieuwe banden nodig hebben, zal ik eerst op zoek gaan naar een 2e hands alternatief.

De ketting en cassette is een ander verhaal. Die zijn na een km of 5.000 bij goed onderhoud gewoon opgereden. Dat betekent dat ze ik ergens dit jaar zal moeten wisselen. Het goede nieuws is: er zijn in ieder geval voor de cassette best wat 2e hands opties voorhanden, waar dan vaak 200 of 300 km mee gereden is. Het liefst koop ik die in combinatie met een ingereden ketting. Tegen de tijd dat de vervanging noodzakelijk is, doe ik een update.

Voor het hardlopen: ik heb 2 paar schoenen, zodat ik kan afwisselen en de schoenen rust krijgen. In totaal heb ik 200 km op die schoenen gelopen, dus dat zou dit jaar nog voldoende moeten zijn. Sokken is misschien een aandachtspunt, maar dat zal zich moeten uitwijzen.

Waar het misschien onmogelijk wordt

Veiligheid gaat voor alles. En daar hoort waarschijnlijk een nieuwe fietshelm bij. Fabrikanten adviseren om eens in de 3 tot 5 jaar een helm te vervangen, maar dat is op basis van het artikel van fietsport.nl waarschijnlijk een beetje een gevalletje ‘Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend’. Langer dan 5 jaar kan ook. Mijn helm is 6 jaar oud, intensief gebruikt en ook 2 keer gewoon de grond gevallen (niet hard). Die moet dus vervangen worden.

Een 2e hands fietshelm is spannend, omdat je niet weet wat er mee gebeurt is. Retourkoop.nl zou een interessante optie kunnen zijn, omdat daar helmen verkocht worden die nog goed zijn, maar niet meer geschikt voor verkoop bij de grote partijen.

Ik kijk uit naar een nieuw sportjaar mét de koop niks nieuws challenge, ben benieuwd of het gaat lukken om niets nieuws te kopen. Ergens rond april doe ik een update!

Back To Top