Skip to content

Het belangrijkste onderdeel van de hardloopuitrusting: de schoen. Vaak in fancy kleuren en soms gewoon spuuglelijk. Maar wel onmisbaar, want zonder goede schoenen ligt een blessure op de loer. Dat betekent dat slijtage een belangrijke factor is, maar hoeveel kilometer kun je op hardloopschoenen lopen en hoe lang gaan ze mee? En waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel.

Slijtage en gebruik

Om met de deur in huis te vallen: de hardloopschoenen met de langste gebruiksduur gaan maximaal zo’n 1.000 kilometer mee. Eerder definieerden we dat al als 1 van de grootste uitdagingen qua innovatie in de sport. Het zou mooi zijn als we daarvoor op korte termijn een oplossing vinden, maar dat laat nog even op zich wachten.

Tot die tijd is het zaak schoenen te kopen die in de basis al ontworpen zijn om die maximale levensduur te realiseren. Over het gebruik lees je verderop in dit artikel, maar eerst bespreken we de 3 elementen van de schoen die het meest slijtgevoelig zijn.

1. Het bovenwerk van de schoen

Het bovenwerk van de schoen is niet hetgeen dat het snelst slijt, dat zijn de zolen. Maar het is wel een kwetsbaar onderdeel waarop het een en ander mis kan gaan. Dat betekent dat je bij het kiezen van een schoen er voor moet waken dat er geen frictie ontstaat tussen de verschillende materialen en dat specifieke drukpunten beperkt zijn. Voel je dus dat bijvoorbeeld de bovenkant van je voet onhandig uitkomt tegen het bovenwerk of zie je dat er naden niet goed op elkaar aansluiten, overweeg dan een andere schoen te kiezen. Daarmee voorkom je onnodig snelle slijtage; soms past een andere schoen gewoon beter.

2. De midsole

Belangrijker voor hoeveel kilometer je met hardloopschoenen kunt doen, is de midsole van de schoen. Dit is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Over het algemeen gaan zolen die gemaakt zijn van Polyurethane, PEBA en SBES langer mee dan de schoenen die gemaakt zijn van EVA (Ethylene Vinyl Acetate). Ook de schoen die in de selectie van the Wired Runner eruit komt als meest slijtvaste schoen van 2023, heeft een zool gemaakt van Polyurethane.

Het is dus verstandig om bij het kiezen van een schoen waar je het maximale aantal kilometers uit wil halen, even kritisch te kijken naar de samenstelling van de zool. Overigens is het natuurlijk sowieso verstandig dat als je (nieuwe of gebruikte) schoenen gaat kopen, je jezelf altijd even laat adviseren welke van deze schoenen dan het langste mee gaat.

3. De zool aan de onderkant

Het grootste slijtageonderdeel, is de zool aan de onderkant van de schoen. Deze krijgt ook het meest te verduren. Als deze zool is afgesleten, wordt de schoen gladder en daarmee gevaarlijker om op te lopen. Ook verliest de schoen demping en balans.

Wat je wilt, is een zool die goed samenwerkt met de midsole en bovenal de hele onderkant van de schoen bedekt. Dit zorgt voor een gelijkmatige slijtage. Kies je daarbij voor het hardst mogelijke rubber, daarmee heb je het meeste kans dat het ontwerp van de schoen in de basis al voorziet in een lange levensduur.

Wat kun je daarnaast doen?

We schreven al een artikel over het onderhoud van hardloopschoenen. Hierin is het belangrijkste wat je kunt doen duidelijk benoemd: zorg voor afwisseling, wees er zuinig op, houd ze schoon en gooi ze vooral niet in de wasmachine. Bedenk daarnaast dat de meeste blessures niet komen door het materiaal (“ik moet echt nieuwe schoenen”), maar door te snelle intensieve belasting. Gooi dus niet te snel je oude schoenen weg, maar dubbelcheck of ze echt versleten zijn. Happy running!

Back To Top